זימון לחקירה במשטרה
מדי יום מתבצעות בישראל אינספור חקירות משטרתיות (וגם ע"י גופים אחרים כמו הרשות לניירות ערך, רשות המיסים ועוד). המטרה היא בירור העובדות בנוגע לחשדות שונים, אבל במקביל מדובר בחוויה שעלולה להיות מלחיצה מאוד למי שלא מורגל בכך. חשוב להדגיש שכל אדם שזומן לחקירה רשאי להתייעץ עם עורך דין, ולמעשה גם תוך כדי החקירה מחובתם של החוקרים לאפשר לו לשוחח עם עורך דין. ייעוץ בעקבות זימון לחקירה במשטרה הוא אחד מתחומי המומחיות של עו"ד מעיין חיימוביץ', שכבר סייעה לגברים , לנשים ולבני נוער רבים להגיע לתחנת המשטרה כשהם מבינים היטב את הזכויות שלהם ויודעים ממה כדאי להיזהר.
מה חשוב לעשות כשמקבלים זימון לחקירה במשטרה?
מודעות
כשאדם מקבל זימון לחקירה, ובפרט אם זו הפעם הראשונה, חשוב להבין מה צפוי באירוע. קודם כל כדאי לדעת שחוקרי המשטרה יכולים להזמין אדם למסור עדות, כאשר תוך כדי מסירת הדברים הוא עלול להפליל עצמו כך בעצם באותו הרגע הוא ייחקר בחשד לביצוע עבירה מסוימת. שנית, גם שיחה אקראית ותמימה לכאורה מחוץ לחדר החקירות, עם אדם שלא לבוש כשוטר, עלולה לשמש כנגד הנחקר. כמו כן נדרשת מודעות לכך שחוקרים עשויים לשקר, להבטיח הבטחות שאין בסמכותם או בכוונתם לממש ולהפעיל לחץ בשיטות רבות.
התייצבות
ישנה חובה חוקית להתייצב לחקירה במשטרה! תמיד ההמלצה היא להגיע לתחנה – אבל כאשר אתה מיוצג ומודע לכל האפשרויות הלא נעימות הנ"ל.
התייעצות
קבלת ייעוץ מקצועי מעורך דין פלילי או עורכת דין פלילי עם ניסיון רב יכולה להיות קריטית עבור המוזמן לחקירה. דגשים שיתן עורך הדין יכולים למנוע מהנחקר לעשות טעויות רבות כמו מתן מידע עודף שיכול לשמש לרעתו. הדבר קורה פעמים רבות דווקא כאשר הנחקר בטוח בכך שהוא זכאי ואז הוא מגיע שאנן ומדבר בחופשיות רבה מדי.
טעויות נפוצות כשמקבלים הזמנה לחקירה במשטרה
הזמנה לחקירה במשטרה מרתיעה חשודים רבים ובצדק. החוקרים מיומנים בעבודתם ומטרתם היא למצוא את הדרך להוכיח כי נחשד הנחקר בעבירה הוא האדם אשר ביום מן הימים יהיה כלפיו מספיק ראיות כבדי להגיש כנגדו כתב אישום.
נחקרים או מוזמנים לחקירה עושים טעויות, במיוחד אם זו החקירה הראשונה שהם עוברים, ביניהן:
לא להגיע
החוק מחייב כל אדם שזומן לתחנת המשטרה – להגיע לתחנת המשטרה ולהתייצב לחקירה. אדם שלא מתייצב יכול ויימצא את עצמו אחר כבוד מובל לתחנה כאשר שוטרים מגיעים אליו פיזית ומביאים אותו באמצעות ניידת.
לספק מידע עודף שישמש לרעה
נחקרים שמנסים לרָצות את החוקרים עלולים לספק מידע שיסבך אותם, בלי שהיה כל צורך בכך. מומלץ לענות בצורה נקודתית לשאלות נקודתיות ולא בצורה כללית ובכך לספק מידע רב. אם החוקר שואל שאלות כלליות, על החשוד לבקש ממנו לדייק ולמקד את השאלה.
לדבר חופשי מחוץ לחדר החקירות
גם שיחה אקראית לכאורה בניידת, בחצר או על ספסל מחוץ לחדר החקירות עלולה להיות חלק מתרגיל חקירה. מרגע מפגש עם השוטרים, בין אם זה בבית או בניידת או בין אם זה בכניסה לתחנה חובה להיות זהירים וערניים, ולא לספר לאף אחד פרטים שלא תרצו שיגיעו לידי החוקרים.
לא להתייעץ עם עו"ד
אדם שמגיע לחקירה במשטרה בלי שניצל את זכותו והתייעץ עם עורך דין או עורכת דין, אשר ידריכו אותו נכונה ויכווינו אותו תוך התייחסות לפרטים הרלוונטיים למקרה שעבורו הוא זומן לתחנה, מסתכן שלא לצורך.
ייעוץ מותאם אישית לכל אדם
השלב שבין קבלת זימון לחקירה במשטרה, בטלפון או בדואר, לבין ההתייצבות בתחנה, הוא שלב רגיש מאוד. עו"ד מעיין חיימוביץ' יודעת מתי כדאי לשמור על זכות השתיקה ובאילו נושאים ומתי כדאי כן לשתף פעולה עם החוקרים, וכמובן משתפת את הלקוח בתובנות אלה – בהתאמה מדויקת לנסיבות הספציפיות של כל מקרה וגם לאישיות של האדם. עצות נוספות נוגעות לגבי זיהוי תרגילי חקירה נפוצים וגם כאלה פחות נפוצים, הליך עימות משמעותו ותובנות כלפיו ועוד.