צור קשר

ליצירת קשר

השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    עבירות סייבר

    בעידן הטכנולוגיה רבים ומגוונים הפיתויים המובילים לעבירות סייבר ופשיעה ברחבי הרשת, בעיקר כי קלה הדרך לעשותם בחסות המחשכים שמציעה האנונימיות ברשת, כגון: עבירות מין, פדופיליה ברשת, סחר בנשים / בנשק /באיברים, סחר בסמים, סחיטה ואיומים ברשת ועוד. הקמת יחידת פרקליטות סייבר נועדה לטיפול מכוון בעבירות ברחבי הרשת, ביניהן: שיבוש או הפרעה למחשב, מידע / פלט כוזב חדירה לחומר מחשב שלא כדין, חדירה לעבור עבירה, פעולות אסורות בתוכנה, עבירות הקשורות בהעברה וסחר במידע ועבירות פגיעה לפי חוק הגנת הפרטיות.

    באופן עקרוני, יש להבחין בין 2 סוגים של עבירות מחשב:

    1. עבירות פליליות המבוצעות כלפי מחשב, התוכן שבו ופעולתו התקינה, זאת בניגוד לחוק המחשבים.

    2. עבירות פליליות המבוצעות באמצעות מחשב, שהן בדרך כלל עבירות פליליות "קלאסיות".

    חוק המחשבים, התשנ"ה-1995, מונה שורה של עבירות פליליות, שהמכנה המשותף שלהן הינו תקיפה פלילית של המחשב עצמו. בכלל זה נמנים חדירות ופריצות למחשבים, ייצור והפצה של וירוסים, שיבוש או הפרעה למחשב ויצירת מידע כוזב.

    עבירות מחשב על-פי חוק המחשבים:

    1. חדירה לחומר מחשב – סעיף 4 לחוק המחשבים אוסר על חדירה למחשב "שלא כדין"; השאלה מהי כניסה "שלא כדין" קיבלה הרבה משמעויות בפסיקה שהביאו לאי-ודאות משפטית. ככלל, ניתן לומר כי כל פריצה ו/או חדירה למחשב ו/או לחומר מחשב (תוכנה או מידע) שלא כדין, דהיינו, ללא רשות בעליהם, הינה עבירה פלילית שהעונש בצידה הוא שלוש שנות מאסר. יודגש, עבירה של חדירה למחשב שלא כדין הינה עבירה פלילית למרות שהיא נעדרת תוצאה נלווית או כוונה. דוגמאות: פריצה לתיבות דואר אלקטרוניות, פריצה לאתרי אינטרנט, פריצה לחשבונות חברתיים כדוגמת facebook, twitter ו-+Google.
    2. ​חדירה לחומר מחשב בכדי לעבור עבירה אחרת – סעיף 5 לחוק המחשבים אוסר על חדירה למחשב שלא כדין במקרים שבהם החדירה נעשיתלמטרות ביצוע פעילות עבריינית אחרת, דוגמא: אדם המתחזה לאחר תוך שהוא שולח דואר אלקטרוני בשמו, מבצע עבירה שדינה עד חמש שנות מאסר.

    1. שיבוש או הפרעה למחשב – סעיף 2 לחוק המחשבים אוסר על כל שיבוש או הפרעה לפעולותו התקינה של מחשב, וכן מחיקה או שינוי של תוכנה ומידע המצויים בו. דוגמא לשיבוש פעולתו של מחשב הינה החדרת וירוס או סוס טרויאני למחשב, ואילו הפרעה לשימוש במחשב הינו מונח רחב יותר הכולל בגדרו שינוי המתבצע על-ידי החודר למחשב ולמידע, כגון: שינוי קוד מקור תוכנה המונע שימוש רגיל בה, וכן כל סוג אחר של הפרעה המונעת שימוש רגיל במחשב או בתוכנה, כגון: תקיפה שנועדה להשבית מערכת מחשב על ידי יצירת עומס חריג על משאביה (Dos – Denial of service attack). מדובר בעבירה פלילית שהעונש בצידה הוא שלוש שנות מאסר.
    2. ייצור והפצה של נוזקה (וירוסים) – סעיף 6 לחוק המחשבים אוסר על אדם לתכנת וירוס מחשב פוגעני (malware), להפיצו לאחרים או להחדירו למערכת מחשב. וירוס מחשב מוגדר בחוק המחשבים כ"תוכנה המסוגלת לגרום נזק או שיבוש למחשב או לחומר מחשב בלתי מסוימים". כלומר, וירוס, או בשמו העברי "נוֹזְקָה", משמש כשם כולל לכל סוגי התוכנות הפועלות בקבצים במחשב ללא ידיעת המשתמש וללא בקשת רשות או הסכמה ואשר מטרתן להזיק, לחדור ולהפריע למערכת, כגון: וירוסים, תולעי מחשבים, רוגלות ותוכנות המביאות תכנים פרסומיים ברשת האינטרנט.
    3. מידע כוזב או פלט כוזב – סעיף 3 לחוק המחשבים אוסר על העברה או אחסון של מידע כוזב במחשב, וכן כל פעולה אחרת שתוצאת השימוש בה תביא למידע או פלט כוזבים. לדוגמא: אדם הכותב ו/או מפעיל ו/או מעביר תוכנה שתכליתה להפיק מידע כוזב למשתמשיה עובר עבירה פלילית.

    מעשים המבוצעים באמצעות מחשב ומהווים עבירה פלילית לכל דבר ועניין:

    • עבירות זיוף ושימוש במסמכים מזויפים (סעיפים 418-420 לחוק העונשין ): כגון: זיוף תעודות ציבוריות באמצעות תוכנות גרפיות.
    • עבירת התחזות לאחר בכוונה להונות (סעיף 441 לחוק העונשין): כגון: שליחת מייל בשמו של אדם אחר.
    • עבירות הונאה בכרטיסי חיוב (סעיף 17 לחוק כרטיסי חיוב): כגון: גניבת זהות וכסף באמצעות כרטיס אשראי ברשת האינטרנט.
    • עבירת קבלת דבר במרמה (סעיף 415 לחוק העונשין): כגון: קבלה פיזית של חפץ מטלטל או זכייה בדבר שאינו מוחשי בעקבות הצגת טענה כוזבת ברשת האינטרנט.
    • עבירות הימורים באינטרנט (סעיף 225+226 לחוק העונשין): כגון: משחקי הימורים באמצעות תוכנות פוקר, קזינו חי, בלאק ג'ק, רולטה וכדומה ברשת האינטרנט.
    • עבירות איומים וסחיטה באיומים (סעיפים 192, 428 לחוק העונשין): כגון: איומים דרך דוא"ל, צ'אט, תוכנת מסרים וכדומה.
    • פרסום והצגת תועבה (סעיף 214 לחוק העונשין): כדוגמת חומרים פורנוגרפיים הנוגעים לקטינים שמקורם באינטרנט (תכני פדופיליה).
    • גניבת מידע ורכוש: כגון: גניבה (סעיף 383 לחוק העונשין), גניבה בידי עובד ציבור (סעיף 390 לחוק העונשין), גניבה בידי מנהל (סעיף 392 לחוק העונשין) וגניבה בידי מורשה (סעיף 393 לחוק העונשין).
    • הטרדה מינית (סעיף 3 לחוק למניעת הטרדה מינית).
    • הטרדה באמצעות מתקן בזק (סעיף 30 לחוק התקשורת – בזק ושידורים)
    • עבירות בטחון המדינה, יחסי חוץ וסודות רשמיים (פרק ז' לחוק העונשין)

    יודגש, כי לעניין האחריות הפלילית, אין זה רלוונטי באם העבירות המנויות לעיל בוצעו פנים אל פנים או שמה על-ידי מחשב, לדוגמא באמצעות התכתבות וירטואלית בצ'אט או בתוכנת מסרים מידיים, כגון: skype, Google Talk, facebook , WhatsApp,טלגרם ואינסטגרם

     

    דירוג ממוצע 5 / 5. מספר מדרגים 3

     

    מידע נוסף בנושא

    המרחב הדיגיטלי שהולך ומתפתח בקצב מואץ מעניק לכולנו מגוון רחב מאוד של אפשרויות, והזדמנות לחיות חיים נוחים ומהנים. מצד שני המרחב הדיגיטלי הוא גם זירה לפשעים רבים – לרבות עבירות שמתרחשות גם מחוץ למחשב, למשל זיוף או הטרדה, אבל המחשבים הופכים אותן לנפוצות יותר. במקרים אלה של עבירות סייבר רף הענישה גבוה מהרגיל, והעונש המרבי גם על עבירות כמו זיוף או התחזות הוא 5 שנות מאסר. בהתאם מומלץ לכל חשוד בביצוע עבירות אלה, וגם עבירות מחשב אחרות, להיעזר בעו"ד עם ניסיון רלוונטי. עו"ד מעיין חיימוביץ' היא עורכת דין פלילית עם המתמחה גם בנושא של עבירות סייבר.

    עבירות סייבר נפוצות המבוצעות באמצעות מחשב

    הונאה: למשל השגת פרטי אשראי דרך האינטרנט ושימוש בהם לצורך רכישות שונות.

    זיוף: לדוגמה, זיוף מסמכים רשמיים בעזרת תוכנות גרפיות מתקדמות.

    איומים וסחיטה באיומים: לרבות איום בחשיפה של פרטי מידע שנגנבו ממחשב אם קורבן העבירה לא ישלם כופר לעבריינים, שליחת מסרים מאיימים דרך צ'אטים או תוכנות מסרים, ועוד.

    הטרדה מינית או מעשים מגונים, גרם אינוס ועוד: שליחת תכנים בעלי אופי מיני מבלי שהמקבל או המקבלת חפצים בכך, עשיית מעשים מיניים או שכנוע וגרימה לעשות מעשים מיניים בקורבן , לרבות קורבנות קטינים.

    עבירות סייבר נוספות

    התחזות: פריצה למחשב בשם שונה או שימוש בכתובת IP שנפרצה , פתיחת מייל כולל שליחת מייל בשם אדם אחר, לכל מטרה פלילית שהיא.

    הימורים: השתתפות בהימורים שאינם חוקיים או ארגון פעילות מסוג זה.

    פדופיליה: פנייה לקטינים ופיתוח שיחה בעלת אופי מיני, העלאת סרטונים שבהם משתתפים קטינים בהקשרים מיניים, ועוד.

    עבירות על ביטחון המדינה: לדוגמה, גניבת מידע רגיש שעלולה להוביל לנזק ביטחוני ממשי.

    מומחיות ייחודית והיכרות עם החוק והפסיקות הרלוונטיות

    עבירות סייבר מייצרות אתגר של ממש גם לרשויות התביעה וגם לעורכי הדין שמטפלים בתיקים אלה. בהקשר זה כדאי לזכור שבחלק מהמקרים העבירה מבוצעת לכאורה מחוץ לגבולות ישראל, למשל באמצעות שרת שהמיקום שלו הוא אי שם מעבר לים. לעו"ד מעיין חיימוביץ' מומחיות ייחודית בתחום סבוך זה, וכן היכרות עם החקיקה (ובפרט חוק המחשבים משנת 1995) ועם פסיקות שעשויות להיות רלוונטיות. מומלץ להיעזר בידע המשפטי המשמעותי כבר לפני החקירה הראשונה במשטרה, וביתר שאת אם התקבל זימון לשימוע או אם כבר הוגש כתב אישום.

    המהפכה הדיגיטלית שינתה את העולם באופן דרמטי, וממשיכה לשנות אותו מדי יום. המחשב הפך לחלק בלתי נפרד מהחיים של רוב בני האדם, ומהווה מרכיב הכרחי בפעילות של רוב העסקים והארגונים – ובהתאם גם החוק נדרש להתאמות רלוונטיות לעידן החדש. ייצוג חשודים בביצוע עבירות מחשב מחייב בקיאות ספציפית בעולם הסייבר, ועוד נדבך שמוסיף לאתגר הוא העובדה שבחלק מהמקרים זירת הפשע, או המקום בו התעורר החשד שבוצע פשע, כלל לא נמצאים בשטח ישראל – אלא בשרת כלשהו אי שם ברחבי העולם.

    כתוצאה מכך עורכי דין פליליים המסייעים לחשודים בעבירות סייבר למיניהן חייבים להבין גם את האספקט הזה בעבירות מחשב – עבירות על פי חוק המחשבים. עו"ד מעיין חיימוביץ' הינה עורכת דין פלילית מוערכת שכבר צברה ניסיון רב בייצוג חשודים או נאשמים בעבירות מסוג זה כך שיש לה בקיאות בחוקים החדשים או סעיפי החוק הנוגעים בתחום עבירות המחשב.

    הסוגים השונים של עבירות מחשב

    מחשבים בכלל והאינטרנט בפרט מספקים בין היתר חשיפה רבה למידע שניתן לעשות בו שימוש לרעה, כולל פרטים אישיים וחסויים או תמונות וסיפורים בהם אדם משתף. באמצעות מחשבים ניתן גם לבצע פעולות שיפגעו משמעותית בחייהם של אנשים אחרים. לכן, עבירות מחשב נחלקות לשני סוגים עיקריים:

    עבירות המבוצעות באמצעות מחשב – הכוונה היא לעבירות כלליות יותר דוגמת מרמה, זיוף, הימורים, סחר בסמים, הלבנת הון או פדופיליה. המאפיין הייחודי הוא שימוש במחשב על-מנת לבצע את העבירה, ולכן ההתייחסות אל העבירה היא גם כאל עבירת מחשב (בנוסף לעבירה המקורית).

    עבירות שכוללות מתקפה על מחשב או שירותי מחשוב – חדירה אל מאגר מידע שלא כדין, הפצת וירוסים או נוזקות שונות, שיבוש הפעילות התקינה של רשת תקשורת ועוד.

    טיפול יסודי ומעמיק בכל תיק

    המחוקק מייחס חומרה רבה לעבירות המחשב, גם אלה המבוצעות באמצעות שירותי מחשוב וגם אלה שכוללות מתקפה על מחשבים. העונש על עבירות מחשב עלול להגיע ל-3 שנות מאסר בפועל, ובחלק מהמקרים גם ל-5 שנות מאסר. עו"ד מעיין חיימוביץ' צוללת אל עומק כל תיק, בוחנת ביסודיות את כל הפרטים ובזכות הניסיון הרב בתחום ספציפי זה מזהה את כל האספקטים שעשויים לשרת את טובת הלקוח.

    עורך דין עבירות מחשב

    מחשבים נמצאים בכל מקום ומשמשים אותנו לאינספור מטרות, כך גם הטלפונים הניידים שלנו והטאבלטים שהפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו. ישנם המנצלים את הטכנולוגיה המתקדמת ומבצעים עבירות מחשב, שהן לא פחות חמורות מעבירות אחרות. ככל שהשימוש במחשבים ובפלטפורמות נוספות כמו ניידים, תופס תאוצה, כך גם מתבצעות עבירות מחשב המוכרות גם כעבירות סייבר, שהחוק אינו מקל ראש איתן. בשל הנושא היחסית חדש, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום על מנת לקבל את השירות הטוב ביותר. עו"ד מעיין חיימוביץ' הינה עורכת דין מנוסה, המכהנת ביו"ר ועדת הסייבר בלשכת עורכי הדין בישראל,  ומומלץ לקבל ממנה ייעוץ בנושא.

    עורך דין עבירות מחשב  – מהן העבירות המדוברות

    בתחום עבירות המחשב, ישנו מגוון רחב של עבירות, בין אם מדובר בהתחזות לאדם אחר, ועד פריצה למחשב לצורך קבלת מידע או התקנת תוכנות זדוניות. באם הנך נחשד בביצוע עבירות מחשב, מומלץ כי תפנה באופן מידי אל עורך דין עבירות מחשב. ישנן עבירות המבוצעות באמצעות מחשב והן נחשבות לעבירות מחשב וישנן עבירות המבוצעות באמצעות מחשב ונחשבות לעבירות פליליות, למשל משלוח תמונות ערום של אדם אחד לשני מבלי שהצד המקבל יסכים לכך, זוהי עבירת מחשב שאך כרוכה בה עבירת מין, לכן חשוב מאוד לשכור את שירותיו של עורך דין פלילי המומחה בנושאים אלה. בין העבירות השונות ניתן למצוא התחזות לאדם אחר וביצוע עבירות כמתחזה באמצעות המחשב, ריגול עסקי, השתלת נוזקות ועוד. כאמור ישנו מגוון רחב של עבירות, כאשר לעיתים נופלים בהן גם אנשים נורמטיביים וההשלכות העתידיות יכולות להשפיע באופן מלא על עתידם האישי והמקצועי.

    בקיאות מעמיקה וטיפול מסור

    באם הנך נחשד בעבירות מחשב, גם אם טרם הוזמנת לחקירה, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין עבירות מחשב הנדרש לבקיאות בתחום ספציפי זה, גם להבנה מעמיקה של עולם הסייבר וגם לנחישות על-מנת שהטיפול בתיק יניב את התוצאות הטובות ביותר עבור הלקוח. עו"ד מעיין חיימוביץ' ניחנה בכל האיכויות הנ"ל, ובנוסף מביאה לידי ביטוי יכולות ליטיגציה גבוהות (ייצוג בפני בתי המשפט). השירותים ניתנים מתוך תחושת אחריות רבה ובזמינות גבוהה.

    עורך דין סייבר

    בעידן שבו חלק נכבד מהחיים שלנו עוברים למרחב הקיברנטי, או במונח המקובל יותר לסייבר, יש באופן טבעי יותר ויותר מקרים שבהם נדרשים השירותים של עורך דין או עורכת דין עם מומחיות בתחום זה. עורך דין סייבר מטפל בכל המקרים הקשורים לעבירות המבוצעות בעזרת מחשב או נגד מערכת מחשוב כזו או אחרת, ומביא לידי ביטוי גם הבנה מעמיקה בעולם הסייבר וגם בקיאות לגבי החוק והפסיקות. עו"ד מעיין חיימוביץ' המשמשת כיושבת ראש ועדת הסייבר בלשכת עורכי הדין, כבר טיפלה בהצלחה במקרים בתחום זה, וצברה ניסיון רלוונטי העל ערך רב.

    מהן העבירות בהן מטפל עורך דין סייבר?

    באופן כללי עבירות סייבר הן עבירות פליליות המתבצעות במרחב האינטרנטי. החוק אשר מתייחס לעבירות מסוג זה הוא חוק המחשבים שנחקק ב 1995. אין ספק ששינויים רבים חלו מ 1995 ועד היום כך שתחום זה סבוך במיוחד, כולל שינויים ותוספות ואף פסיקות משפטיות המהוות תקדימים משפטיים שטרם ישנה התייחסות אליהם בחוק. לכן, לא כל עורך דין פלילי מתאים לשמש בתור עורך דין סייבר. עורך הדין צריך להיות מומחה בתחום זה. עבירות סייבר בולטות הן למשל פריצה למחשב למטרת הוצאת מידע ממנו, גניבת תוכנה שמותקנת בו או גניבת קבצים מסוימים ממנו. עבירת סייבר אחרת היא פריצה לצורך ביצוע עבירה אחרת כמו גניבת נתונים פיננסיים: מספרי חשבונות או נתוני אשראי. עבירה אחרת שהולכת ונעשית יותר נפוצה בשנים האחרונות היא הפצת וירוסים ותוכנות מזיקות. גם הימורים דרך הרשת, עבירות סחיטה באיומים או פדופיליה דרך הרשת נחשבות עבירות סייבר בנוסף להיותן עבירות חמורות בלי קשר.

    ליווי משפטי צמוד בזמינות גבוהה במיוחד

    השירותים השונים שמעניק עורך דין סייבר מחייבים כאמור בקיאות ייחודית. איכות חיונית נוספת היא זמינות גבוהה, כדי שהאדם החשוד או המואשם בביצוע עבירות סייבר לא ייאלץ להתמודד בכוחות עצמו עם רשויות האכיפה והתביעה. אמנם חוק המחשבים נחקק כבר ב 1995, אך השינויים הטכנולוגיים הרבים שישנם ודינמיות התחום מחייבים התעדכנות מתמדת וגם הבנה בתחום. עו"ד מעיין חיימוביץ' היא עורכת דין פלילית המתמחה בין היתר בתחום עבירות הסייבר ומקפידה התעדכן בכל שינוי שישנו בחוק או תקדימים משפטיים שניתן להיעזר בהם על מנת להוכיח חפותו  של נאשם או למנוע הגשת כתב אישום.  מוזמנים לפנות בכל שאלה.

    התקשרו עכשיו דילוג לתוכן